O jul med din glede

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er ikke ukjent at julen er noe mange gleder seg til, men også ufattelig mange gruer seg. Noen føler seg ekstra ensomme i julen, ikke alle har noen å feire jul med. Noen ønsker ikke å feire jul i det hele tatt, på grunn av kjøpepress eller for at julen en en religiøs høytid.

Vi har også ulik opplevelse av julen. Maria har kommet en del lengre med følelsene rundt jul og er på et bedre sted nå enn før. Mens Maria sitter og lager små teite snømenn og julegaver allerede i oktober, begynner Veronika å grue seg. Ikke fordi at julen er fæl og slem, men fordi det vekker mange tanker, følelser og minner, som ikke akkurat assosieres med å kose seg.

Maria har tatt tilbake julen, og Veronika jobber med saken.  Veronika bytter på mellom å danse rundt etter julemusikk og bake pepperkaker, og det å ligge med lammende angst og ønsker at hele julen bare skal være over.

Mange sier bare «jula er jævlig uansett, ikke noe å gjive etter», men vi ønsker ikke at julen skal være jævlig. Vi liker tanken på at en tid i året pynter man, drar inn ei gammal gran, spiser seg tjukk(ere) og generelt har det fint med de nærmeste.

Familie og hygge med venner er et stikkord som går igjen når det kommer til jul. Man blir kanskje mere bevisst på de man har mistet, eller føler mere på ensomheten, kanskje man ikke blir invitert til noe i julen. Selvom det er mye glede rundt jul, er det ingen tvil om at det er mye smerte for mange.

Du føler deg kanskje alene i det å ikke ha det bra i julen og andre høytider. Fordi alle er så forbanna jolly og feirer høylytt med flotte gaver, store familier og selskap i diverse sosiale medier. Men du er ikke alene. Det er veldig mange som har det akkurat som deg, selvom det kanskje virker uvirkelig. Og det er ingen skam. Om du så hater julen, eller om du hater at julen er sånn som den er akkurat nå, eller om du hater hvordan den en gang var. Vi i Bipolar Ekspedisjonen har begge følt på de samme følelsene, og jobber fortsatt med det å få en fin jul nå og i fremtiden.

11265026_1392051771124904_8411931244667921949_n


Julen er høytid for mange som sliter med psykiske problemer, og krisetelefonene opplever mye mere pågang, men heldigvis er de der. Det er ingen skam å trenge noen som lytter.

Hjelpetelefonen til Mental Helse 116 123 er gratis å ringe, og for de som syns det er så vanskelig å snakke på telefonen (oss selv inkludert) finnes Si det med ord, hvor man skal få svar innen 48 timer.


Akkurat nå tar vi oss en liten «julepause» fra Bipolar Ekspedisjonen her på bloggen, så det blir ikke like hyppig med innlegg i julen, men man vet aldri hva som dukker opp!

Vi ønsker dere alle en fredelig jul!

/Maria og Veronika

11013238_1392052141124867_1099179259562776130_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s