Alaska Husky

Vi tenkte ta for oss og fortelle litt om hundene som skal få være med på tur. Begge hundene som skal være med er av typen Alaska Husky/Alaskan Husky. Alaska huskyen er ikke en en godkjent rase, men er en såkalt hundetype, en blandingshund. PS: Dette er vår oppfatning av AH, og ingen fasit.

AH er en mellomstor hund av polartype. Navnet sier vel mye, men hundetypen stammer fra Alaska og nordlig Canada. Blandingen er ikke tilfeldig, men bevisst med tanke på å skape den perfekte trekkhunden. Opprinnelig krysning av inuitthunder, men den moderne AH er krysning av Sibirsk Husky, Fuglehund og Mynder (antagelig pointer, vorsteh og greyhound). I motsetning til andre «blandingshunder» er AH så og si…. ferdig blandet. Linjer og avl er veldig viktig, og stamtavler blir holdt.

Avl har fokus på arbeidslyst, fysikk og matlyst. Utseende er uviktig. Det finnes ingen rasestandar på AH, så de kommer i mange forskjellige typer. Vekt, pels, størrelse og former varierer veldig. Selv har jeg et par på 30 kg, og noen helt nede i underkant av 20 kg. Noen har bedre pels enn andre. Til og med fasongen på ørene varierer.

Det er ingen tvil om at AH er en brukshund og trives med hardt arbeid og trenger mye mosjon. De er selvsagt regjerende innen hundekjøring, men er også flotte kløv-, tur- og familiehunder.

Tenk deg…. Disse hundene kan trenes til å løpe 1600 km på under 10 døgn!

13495438_1611113932552019_742552537171273118_o

Marias bruk:

Marias har en avdanka trekkhund som heter Gaul. Han trivdes ikke med å være trekkhund lengre, og fikk da flytte inn hos Maria som turhund. Han er kullbror av Beauty og Trysil som bor hos Veronika! Som turhund lever han de glade dager med gjengen på Svene, med gåturer med kløv i fjell og skog. Sparkesykkel og spark er også en morsom aktivitet. Han bor inne, men er mye ute i hundegård sammen med Ovtcharkaen Sabè.

Veronikas bruk:

Veronikas AH bor ute hele året, og de trives svært dårlig med å bo inne. De læres opp til å «takle» det å være inne ved eventuelle skader og andre situasjoner da det er nødvendig.

Akkurat nå bor det syv AH i kennelen. Vi er godt i gang med høsttrening på barmark og gleder oss til sledesesongen, selvom det ikke er noen konkrete planer om løp denne sesongen. Spannet er i teorien et turspann, men kan hende det blir noen løp i fremtiden.

Barmarkstreningen foregår stort sett på skogsbilveier her i bygda. Vi starter sesongen med korte turer på ca 6 km, og øker ettersom formen blir bedre. Nå er vi godt i gang og har «sanket» en del mil. Målet er i å ha 3-4 treninger i uken denne høsten. Det har kommet litt snø, men ikke nok til å ta frem sleden enda… så vi får se når det dukker opp!

Ellers har vi slipp i løpegården vår, og enkeltturerer med kløv, overnattingsturer, kickbike, snørekjøring og annet moro.

Om du lurer på mere ang. AH eller vår erfaring, tips og råd. Send gjerne en e-post til bipolarekspedisjonen@outlook.com eller legg igjen en kommentar!

/Veronika og Maria

13585103_1615627298767349_4740115246809420527_o

En kommentar om “Alaska Husky

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s